De Europese Commissie heeft afgelopen mei voorstellen gepresenteerd voor de meest ambitieuze hervorming van de EU Douane-unie sinds de oprichting ervan in 1968, al zeggen ze het zelf.
De voorgestelde maatregelen beschrijven een datagedreven visie voor de EU Douane, die douaneprocessen aanzienlijk moet vereenvoudigen voor bedrijven. Met name voor de meest betrouwbare handelaren die het “Trust & Check Traders" label zullen krijgen. Door de omarming van het digitale tijdperk, willen ze hinderlijke douaneprocedures verminderen door traditionele aangiftes te vervangen met een slimmere, op data gebaseerde aanpak voor importtoezicht.

Stijgende druk op EU-douane

We weten allemaal dat e-commerce een enorme groei heeft doorgemaakt. Die stijging van handelsvolumes in combinatie met een snelgroeiend aantal EU-normen dat moet worden gecontroleerd en veranderende geopolitieke realiteiten, zorgen ervoor dat een nieuwe manier van werken hard nodig is. Er is steeds meer vraag naar een groenere, meer digitale tijd manier van bijdragen aan een veiligere markt. Tijd voor verandering dus! Het plan is om de douanerapporteringsvereisten voor handelaren te vereenvoudigen door onder anderen de tijd voor voltooiing van importprocessen te verminderen en één enkele EU-interface te bieden en gegevenshergebruik te vergemakkelijken.

Nieuwe EU Douane Data Hub

Hoe gaat die online omgeving er dan uitziet? In de hervormde EU Douane-unie kunnen bedrijven die goederen in de EU willen brengen, alle informatie over hun producten en toeleveringsketens dus centraal vastleggen in een online omgeving: de nieuwe EU Douane Data Hub. Na verloop van tijd zal de Data Hub de bestaande douane IT-infrastructuur in EU-lidstaten vervangen en alle hoeven bedrijven maar één portaal te gebruiken om al hun douanegegevens in te dienen. Een flinke lastvermindering, aangezien handelaren op dit moment met 111 verschillende systemen te maken kunnen krijgen.

Trust & Check Traders

Als je alles digitaal helemaal op orde hebt, en volledig inzicht geeft in bedrijfsprocessen en toeleveringsketens, kunnen de Trust & Check Traders hun goederen in de EU in omloop brengen zonder enige actieve douane-interventie. Belangrijk dus, om alles rondom douane compliance in één systeem vast te leggen en alle gegevens up-to-date en makkelijk opvraagbaar te hebben. Wij hebben nog wel een tip. 😉

Je vraagt je misschien af: “Maar we hadden toch al een label voor betrouwbare handelaren?”. Dat klopt. Maar volgens dit nieuwe voorstel verbetert de nieuwe categorie Trust & Check het bestaande programma voor Authorised Economic Operators (AEO) met, zoals de naam al doet vermoeden, nog meer vertrouwen voor de handelaren die volledig transparant zijn.

Inzicht in data

Het voorgestelde nieuwe systeem zal douaneautoriteiten dus ontzettend veel inzicht geven in bedrijven die goederen de EU binnenhalen. Alle lidstaten zullen toegang hebben tot realtime gegevens met als doel sneller, consistenter en effectiever te reageren op risico's. Met zo veel beschikbare data kunnen ze kunstmatige intelligentie inzetten om gegevens te analyseren en te monitoren om zo problemen te voorspellen nog voordat de goederen hun reis naar de EU beginnen.

Natuurlijk maak je daarmee een grote efficiëntie slag, maar is het ook belangrijk om de privacy goed in de gate te houden! Welke gegevens deel je en welke scherm je juist af. Erg belangrijk dus, om de juiste rechten uit te delen voor je hele bedrijfsadministratie en je informatiebeveiliging goed op orde te hebben.

Conclusie

De introductie van Trust & Check Traders en de EU Douane Data Hub belooft een naadloze samenwerking tussen bedrijven en autoriteiten en een moderne en versimpelde aanpak van douanecontroles. Dat klink natuurlijk erg goed en wij zijn dan ook ontzettend benieuwd wat de komende jaren ons gaan brengen. Eén ding is wat ons betreft heel duidelijk: De rol van een goed digitaal systeem om al je processen, controles en meldingen in vast te leggen, wordt cruciaal.

Categories: Blog, Douane compliance /