SharePoint of een document managementsysteem? Wanneer kies je welke optie? Zoek je een programma waarin je documenten aan kan maken en makkelijk samen kennis uit kan wisselen? Dan zit je helemaal goed bij SharePoint. Heb je meer nodig voor het beheren en analyseren van je bedrijfsinformatie? Dan past een echt documentmanagement systeem als alternatief voor SharePoint waarschijnlijk beter.

SharePoint

In SharePoint kan je makkelijk documenten aanmaken en aanpassen in een gedeelde omgeving. Je kan zien welke wijzigingen er zijn aangebracht en door wie. Handig, want zo kan je altijd terug naar een eerdere versie als dat nodig is. Het is zelfs mogelijk om bepaalde rechten te ontlenen aan bepaalde gebruikers. Zo kan niet iedereen alles inzien en kunnen alleen de mensen die daar bevoegd voor zijn een document aanpassen.

Fijne functionaliteiten die je leven al een stuk makkelijker maken dan een mapje op een computer, maar niet voor iedereen genoeg.

Een alternatief voor SharePoint: Document managementsysteem

Dus in SharePoint heb je al je bestanden, netjes op een rijtje, maar is een rijtje wel de makkelijkste vorm voor het vinden van de juiste bestanden? In een document managementsysteem als alternatief voor SharePoint, beweeg je je veel intuïtiever door je gegevens. Via een procesbeschrijving zie je welke risico’s er verbonden zijn aan een bepaalde stap, en klik je zo door naar degene die daar verantwoordelijk voor is.

Misschien heb je een aantal gegevens al ergens anders staan, zoals in een ERP- of CRM-systeem. Dat wil je natuurlijk niet allemaal dubbel invoeren dus ons document managementsysteem kan je makkelijk koppelen aan andere systemen. Zo heb je alles bij de hand op een plek.

Natuurlijk heb je in een document managementsysteem ook versiebeheer en kunnen mensen alleen zien en doen wat ze mogen zien en doen, maar die personalisatie gaat in zo’n systeem nog een stapje verder. Iedereen heeft een eigen startpagina waarop de relevante berichten, snelkoppelingen en acties staan voor die persoon.

Maak je een actie aan? Of is het tijd om een document te reviewen? Dan ziet de verantwoordelijke dat dus op zijn startpagina en in zijn mailbox. Het systeem houd je deadlines namelijk mee in de gaten. “Dat was ik helemaal vergeten!” hebben wij ons systeem nog nooit horen zeggen. ;)

Kwaliteitsmanagementsysteem

Nu staan je gegevens niet meer op een rijtje, maar intuïtief door jou ingedeeld in het systeem, maar wat als je ook iets wil zeggen over de relatie tussen bepaalde gegevens? Of als je ook iemand van buiten je organisatie rechten wil verlenen, zoals bij het indienen van een klacht? Dan kan je nog een stapje verder gaan met een kwaliteitsmanagementsysteem.

Bijvoorbeeld met klachten en meldingen. Die wil je natuurlijk altijd op dezelfde manier vastleggen en afhandelen. Het systeem geeft je de mogelijkheden om dat helemaal naar eigen behoefte in te richten. Je kan het ‘klein’ houden, maar er ook zoveel mensen bij betrekken als nodig is. En de PDCA-cyclus ingebouwd in je meldingen blijf je consequent verbeteren.

Heeft jouw bedrijf ook te maken met audits voor bijvoorbeeld ISO-normen? Dan maakt de ondersteuning van software je leven een stuk makkelijker. Lees ook eens onze blogs over het implementeren van ISO 27001. Het systeem borgt je hele proces, van planning tot analyse. Alle betrokken collega’s zijn altijd op de hoogte en de auditor heeft makkelijk toegang tot alle nodige informatie.

Want jij hebt alles natuurlijk even mooi klaargezet op je management dashboard. Daar maak je heel makkelijk een dwarsdoorsnede van alle data die je maar wil. Mooi overzichtelijk en visueel gepresenteerd.
Je houdt er je KPI’s bij en hebt je altijd een goed overzicht van hoe je ervoor staat en waar je naartoe wil.

Document management systeem als alternatief voor SharePoint

Samen gebruiken

Maar je hoeft natuurlijk niet te kiezen. Heb je een aantal documenten al in SharePoint, maar wil je wel gebruik maken van de extra functionaliteiten van een document- of kwaliteitsmanagementsysteem? Dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een gedeelte van je documenten te laten staan. Gewoon een linkje naar je SharePoint bestanden en ook die zijn voortaan makkelijk bereikbaar via een centraal beginpunt.

SharePoint is dus een ontzettend handige documenten tool voor het aanmaken van documenten en het uitwisselen van kennis maar je moet het programma nog volledig zelf inrichten en dat kost veel tijd en geld. Zoek je een alternatief voor SharePoint met een intuïtievere manier van werken en ga je binnen jouw bedrijf ook aan de slag met kwaliteitsmanagement? Dan heb je een upgrade nodig. Door met een applicatie te gaan die specifiek voor het doel documentmanagement of kwaliteitsmanagement is ingericht, benut je 10-tallen jaren vooruitgang op dat vlak. Zo maak je gebruik van al die kennis en vlieg je uit de documentbeheer-startblokken!

Overtuigd dat het tijd is om een professionaliseringstap te maken? Klik dan meteen even op de knop GRATIS DEMO hieronder! Wij vertellen je heel graag meer over hoe wij jouw specifieke bedrijf kunnen helpen met documentbeheer en kwaliteitsmanagement. Liever eerst nog even rondsnuffelen? Klik dan eens rond op onze website of download de brochure.