In de vernieuwde EU Douane-unie wordt het voor bedrijven die goederen de EU binnen willen als het goed is een stuk makkelijker. Hoe? Dankzij de gloednieuwe EU Douane Data Hub. Een nieuwe technologie die bedrijven in staat stelt alle informatie over hun producten en toeleveringsketens op één plek online vast te leggen. Deze geavanceerde hub verzamelt en analyseert gegevens met behulp van machine learning, kunstmatige intelligentie en menselijke expertise. Zo krijgen douaneautoriteiten een volledig 360-graden overzicht van toeleveringsketens en de beweging van goederen.

Slimme Inzet voor Veiligheid en Wetshandhaving

Dankzij deze technologische ontwikkelingen kunnen EU-douaneautoriteiten nu hun inspanningen en middelen gerichter inzetten. Verder kunnen ze proactief onveilige of illegale goederen stoppen die de Unie binnenkomen en de groeiende hoeveelheid EU-wetgeving handhaven die bepaalde goederen verbiedt. Wetgeving over bijvoorbeeld klimaatverandering, ontbossing, en dwangarbeid.

Inzicht in Risico’s

Het voorgestelde nieuwe EU Douane Data Hub biedt douaneautoriteiten ongekend inzicht in bedrijven die goederen de EU binnenbrengen. Lidstaten hebben toegang tot realtime gegevens om snel, consistent en effectief te reageren op potentiële risico’s. Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen ze gegevens analyseren en problemen voorspellen nog voordat de goederen hun reis naar de EU beginnen.
Natuurlijk maak je daarmee een grote efficiëntie slag, maar is het ook belangrijk om de privacy goed in de gate te houden! Welke gegevens deel je en welke scherm je juist af. Erg belangrijk dus, om de juiste rechten uit te delen voor je hele bedrijfsadministratie en je informatiebeveiliging goed op orde te hebben.

Eén Portaal voor Efficiëntie

Bedrijven hoeven slechts met één enkel portaal te communiceren bij het indienen van douanegegevens en slechts één keer gegevens hoeven in te dienen voor meerdere zendingen. Geen onnodige rompslomp meer dus! Dat houden wij ook niet van!
Vertrouwde handelaren in de ‘Trust & Check’-categorie kunnen zelfs goederen in omloop brengen zonder actieve douane-interventie. Zo worden bedrijfsprocessen en toeleveringsketens volledig transparant. Dit versterkt het bestaande programma voor Geautoriseerde Economische Operators (AEO) voor vertrouwde handelaren.

Tijdlijn EU Douane Data hub

Volgens de voorstellen opent de Data Hub in 2028 voor e-commerce zendingen, gevolgd door andere importeurs in 2032 op vrijwillige basis. Trust & Check-handelaren kunnen hun importen afhandelen bij de douaneautoriteiten van hun lidstaat, ongeacht waar de goederen de EU binnenkomen. Een evaluatie in 2035 bekijkt de mogelijkheid om deze aanpak uit te breiden naar alle handelaren wanneer deze in 2038 verplicht wordt.

Om je gegevens in te kunnen voeren of te koppelen aan de nieuwe data hub, moet je ze natuurlijk eerst zelf verzamelen. Lees hier meer over hoe wij je kunnen helpen met je douane compliance.

Categories: Blog, Douane compliance /