Kwaliteitsmanagement streeft naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van een product, dienst of organisatie. De structuur waarin je alle zaken over dat onderwerp vastlegt is een kwaliteitsmanagementsysteem. ’s Werelds meest populaire norm voor kwaliteitsmanagementsystemen is ISO 9001 en komt eigenlijk maar op één ding neer: gelukkige klanten. In welke sector je je ook bevindt, van productie tot dienstverlening: bedrijven met een ISO-9001 certificering werken efficiënter, hebben hun kosten beter onder controle en kunnen nieuwe werkmethoden sneller implementeren.
Dus hoe zet ik een kwaliteitsmanagement systeem op? In deze blog vertellen we je hoe je dat doet, zodat het ook voor jouw bedrijf echt werkt.
De 8 basisprincipes van ISO 9001
De 8 basisprincipes van ISO 9001
ISO 9001 biedt een reeks vereisten voor het hanteren van een kwaliteitsmanagementsysteem en vertegenwoordigt de internationale beste praktijken voor het beheren van kwaliteit. Het is opgebouwd rond acht managementprincipes die alles erin sturen en informeren: klantgerichtheid, leiderschap, betrokkenheid van medewerkers, procesbenadering, systeembenadering van managen, continue verbetering, besluitvorming op basis van feiten en win-win relaties met leveranciers. We lichten ze even toe:
Het Plan-Do-Check-Act principe voor managementsystemen
De Plan-Do-Check-Act (PDCA) -cyclus is het werkingsprincipe van alle ISO-normen voor managementsystemen, inclusief ISO 9001. Door deze cyclus te volgen, kun je de effectiviteit van je organisatie effectief beheren en continu verbeteren. Erg belangrijk dus, bij het opzetten van een kwaliteitsmanagement systeem.

Nu heb je antwoord op de vraag: hoe zet ik een kwaliteitsmanagement systeem? op Dit zijn de basisprincipes om een goed kwaliteitssysteem op te zetten, zoals ze in ISO 9001 behandeld worden. Maar dit is nog maar het puntje van de ijsberg! Wil je meer weten over de implementatie van een kwaliteitssysteem? Download dan onze implementatiegids. Daar vertellen we nog veel meer over ISO 9001, duiken we dieper in de PDCA-cyclus en geven we je handige tips voor tijdens de implementatie. Succes!
Meer lezen?